כבר השקעת בבוצ'ר איכותי. איך תשמור עליו?

שלמה מימון

שלמה מימון

אמן בעץ

דבר ראשון, תמיד כדי לדעת מאיזה עץ הבוצר/הקרש חיתוך שקנית עשוי..
כן! לא כל העצים מתאימים. חשוב לקחת עץ בעל צפיפות סיבים גבוהה שהוא גם עץ קשה ככה פחות. יהיה לו סימנים של הסכין.
להלן כמה דוגמאות לעצים: סיסם הודי, ינבוט, אלון מבוקע, אלון התבור, אגוז אפריקאי, אלון אדום(צרפתי).
העצים הפחות ממולצים הם: אורן, ברוש, ארוקריה, איזרכת.

גימור הבוצ'ר:
האם עושים לכה לבוצר למאכל? לא ,לא עושים לכה מכמה סיבות א. היא נשרטת וקשה מאוד לתקן אותה
ב. היא יכולה להחתך ולהשאיר שאריות ולהכנס לאוכל.
ג. לכה לא מיועדת למאכל. ויש גם המון לכות רעילות.

אז מה כן עושים לגימור לבוצר?
את הבוצ'ר אנחנו נמרח בשמן שמתאים למאכל ולא רעיל, שמן שחודר לעץ ומגן עליו, ולא נותן רק הגנה חיצונית כמו לכה.
עוד יתרון של שמן ,שגם אם הבוצר נמצא הרבה בשימוש ויש לו שריטות וחתכים. תמיד אפשר ללטש ואחכ לשמן והמון להגיע לאותה תוצאה כי השמן נספג לתוך העץ.

שאלת השאלות: באיזה שמן משמנים? ולמה ?

אז ככה אחרי שאנחנו כבר יודעים שצריך לשמן את הבוצ'ר/הקרש חיתוך שלנו! במה כדי לשמן אותו?
אנחנו צריכים למצוא שמן שיש לו גם תכונה שהוא חודר כמה שיותר לעומק של העץ וגם שהוא מתפלמר (יוסבר בהמשך) שמנים שאינם מתפלמרים עלולים לגרום רק לנזק לעץ ולמשטח חיתוך שלנו. אם משהו ישתמש בשמן זית ועוד שמנים כאלה למשל שהוא לא מתפלמר מה שעלול לקרות זה שהשמן מתחמצן גורם לעיפוש/ פטריות וריקבן בעץ. וכמובן שזה גם לא בריא וגם מסוכן.

מתפלמר? מה זה אומר?

אז ככה: בקצרה, תהליך הפלמור הוא תהליך כימי של מנומר של מולקולות מתחברות ביחד ונקשרות מה שגורם לפילמור וקשיות.

מה שאנחנו עושים, הוא לקיחת שמן טבעי שהוא מאושר למאכל שיש לו גם תכונת פילמור. השמן נספג לתוך העץ/ המשטח ואז מתחיל תהליך הפלמור וההתקשרות שלו עם העץ . בעצם מה שקורה שבעת "נאטם" מתוכו ונהיה חסין לחלוטין למים סבון ועוד.
דוגמאות לשמנים מתפלמרים אכילים: שמן זרעי פשתן למאכל, שמן אגוזי מלך, שמן חריע, שמן טאנג.

תהליך ההתפלמרות בעץ לוקח בין שבועיים לשלושה. מומלץ למרוח את המשטח בנדיבות בפעם הראשונה, ולחזור על הפעולה אחרי שבועיים שוב על מנת להבטיח אטימה מוחלטת של העץ.